jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Akwarystyczne podstawy » Forum » nowe akwarium
rejestracja przypomnienie hasła
Akwarystyczne podstawy

Akwarystyczne podstawy

Czyli forum ogólne. Dla początkujących i nie tylko.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy92 członków 129 dyskusji

Właściciel

Piotrek

Piotrek
Data utworzenia
01.03.2009

Moderatorzy Marcin

Najaktywniejsi członkowie

Otomik Otomik (60) Anais Anais (58)
Odpowiedz

Akwarystyczne podstawy

nowe akwarium

10.01.2010, 21:04 Jowisz pisze
user
Witam wszystkich
Mam pytanie ,własnie kupiłem akwarium 72 l 60/30/40. Malem juz kiedys doswiadczenie z rybkami ale teraz sie troche pozmieniało mogli byscie mi podpowiedziecjakie rybki załozyc mysle nad pretnikami , moze jakies skalary,gurami,mieczki, wogule nie moge sie zdecydowac moze brzanki. Prosze o jakies podpowiedzi.

10.01.2010, 21:54 Piotrek pisze
user
Witaj,

w 72 litrach powinieneś trzymać ryby, które będą spokojne i jednak dość małe.

Gurami i mieczyki będą OK wg. mnie, skalarów raczej nie polecam - są mocno terytorialne i wymagają dość dużego litrażu. Z brzankami nigdy nie miałem do czynienia, ale czytałem że też wymagają dość dużego litrażu, aby żyło im się wygodnie.

Pomyśl może tez nad stadkiem neonów, może na dół akwarium kiryski, a na górze właśnie gurami ?

10.01.2010, 22:37 Marco pisze
user
Skalary na pewno nie ,gurami tak ,mieczyki też. Brzanki też nie ,bo musi ich być więcej i muszą mieć dużo przestrzeni . Polecam ci gurami jak chciałeś ,kirysy(dużo :P),neony ,razbory, glonojady oczywiście . A może pielęgniczki ramireza?

Odwiedzajcie kanał"u dziada"(czyli mój0 :P http://www.youtube.com/user/Marcos9003 : Także DeviantArt :D : http://marco1994.deviantart.com/

10.01.2010, 23:16 Deli pisze
user
neony, razbory ladne stadko i efekt bedzie :) do tego jakiegos glona i kirysy:)

11.01.2010, 17:50 Anais pisze
user
Ja polecam prześliczne platki :D Mają cudowne odmiany kolorystyczne.
Skłaniam się też ku kiryskom bo są zabawne :) równie urocze są glonki niebieskookie.
Jeśli chodzi o małe rybki to standardowo neonki (ławica z neona czarnego i inessa pięknie się prezentuje).
No i oczywiście przy małej obsadzie złożonej z małych rybek polecam bojownika ^^

Niebezpieczeństwo utraty równowagi trwa chwile, nie ryzykując wcale tracimy siebie na zawsze…

12.01.2010, 18:58 Jowisz pisze
user
A co myslicie o pretnikach karłowatych?

13.01.2010, 09:34 Nergal69 pisze
user
parka prętników dałaby radę,do tego np.10 razbor klinowych,kilka kirysków i już masz na co popatrzeć :)

21.01.2010, 21:05 adiLBZ pisze
user
glonki są potrzebe będą dbały o akwarium i kiryski też. ubarwić można gurami i mieczykami ja tak mam :) do tego dobrze piszą rozbory lub neonki inesa i jest ślicznie tylko o roślinkach nie zapomnij pozdrowionka i powodzenia :)

Odpowiedz