jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Akwarystyczne podstawy » Forum » 90 L Welonka Start zbiornika - proszę o korektę
rejestracja przypomnienie hasła
Akwarystyczne podstawy

Akwarystyczne podstawy

Czyli forum ogólne. Dla początkujących i nie tylko.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy92 członków 129 dyskusji

Właściciel

Piotrek

Piotrek
Data utworzenia
01.03.2009

Moderatorzy Marcin

Najaktywniejsi członkowie

Otomik Otomik (60) Anais Anais (58)
Odpowiedz

Akwarystyczne podstawy

90 L Welonka Start zbiornika - proszę o korektę

24.08.2010, 10:14 nemo_uk pisze
user
Witam Wszystkich Forumowiczów.

Będę pisał zwięźle. Dostałem wraz z małżonką złotą rybkę w kuli 20 litrów z dużym żwirem i roślinkami o małych liściach. Jako prezent na parapetówę. Nemo, bo tak nazywa się rybka ma około 4 cm i ogólnie mało mówi :D
O akwarystyce wiem tyle ile się napatrzyłem w wieku 6 lat na dwa 300L towarzyskie zbiorniki ojca.
Zaczęliśmy czytać co ta nasza mała rybka będzie potrzebować. I już wiem, że kula to zło, grzech, łamanie prawa, itp. itd. To, że żwir jest zły też wiemy, a że roślinki zostaną zjedzone to widzę po ubytkach.
Żeby tak nie katować Nemo to wstawiliśmy mu/jej kamień napowietrzający (taki mały) z pompką 1000 L / godzinę, więc się nie udusi. Wymieniamy 3 litry wody raz w tygodniu. Dodając do nowej wody tabletkę, która natlenia ją i pomaga w oczyszczaniu wody z toksyn.
Wiemy, że to brudząca bardzo rybka bo nie ma żołądka i sra 24/7 :D
Czytam już od 2 tygodni co tylko mogę i mam już mętlik w głowie.
Udało mi się kupić za 5 funtów 90litrowy używany zbiornik i poza lekką kosmetyką sylikonu to nic mu nie jest (nie cieknie).
Budżet mamy mały, ale rybki się nie pozbędziemy, gdyż ... moja żona by mnie wcześniej utopiła niż rybkę oddała :/ I ja też Nemo lubię.
Potrzebuję porady odnośnie filtra, roślinek i oświetlenia.
Żwir drobny około 3mm i większy żeby się nie udławiła (nie może być ostry). A ktoś wie jakie korzenie będą ok ?
Wiemy, że woda ma się odstać (z filtrem, roślinami) w akwa na min. tydzień przed wpuszczeniem rybki.
Roślinki to wiem jaka ogólna charakterystyka, ale jakieś nazwy (po ang. było by super).
I jaki filtr przede wszystkim. Mały budżet, wiec raczej wewnętrzny. Myślałem nad Tertra Tec In 800, Fluval 3+ (bo nie wiem czy 2+ wystarczy, pisali, że przy tych rybkach lepiej mieć wydajniejszy filtr). Jeśli kupie taki to czy muszę dokupywać jeszcze osobno jakiś inny?

O oświetleniu to już nic nie wiem. Niby przy 90cm akwa 2 x 20 W powinno wystarczyć, ale jakoś nie chce mi się wierzyć. Zna ktoś jakieś konkretne nazwy świetlówek?

To link do tego samego tematu na innym forum, ale tu jest fota żeby było wiadomo o jakiej rybce mowa.

http://www.akwaswiat.net/90-litrow-welon-sprzet-dekoracja-t-21826.html

Moderatorzy, Przepraszam Bardzo jeśli coś dubluję, albo nie w tym temacie. Po prostu się nie mogłem doszukać informacji.

W imieniu własnym i Nemo, z góry Dziękujemy za pomoc.

24.08.2010, 18:15 Anne pisze
user
Witaj :)

Będę się powtarzać, ale zawsze mnie cieszy jak ktoś chce zapewnić w miarę godziwe warunki typowej "rybce w kuli na prezent".

Roślinki:

mało wymagające - http://www.rataj-spk.cz/www_pl/rostliny/rostliny_foto/nahled_nenarocne.html - najlepsze na start zbiornika (chociaż przy welonach mało co się uchowa, najlepiej brać anubiasy). Nazwy łacińskie, więc chyba wszędzie obowiązujące, niestety z angielszczyzny nie znam.

Oświetlenie:

<patrz roślinki> Od tego, jakie chcesz hodować rośliny zależy jakie potrzebne jest oświetlenie. Przyjmuje się, że minimum 0.5W/l dla roślin z małymi wymaganiami. Co do konkretnych świetlówek to nie polecę gdyż u mnie nie ma to sensu, bo wszystko zostaje zeżarte :)

Filtr:

przy welonach wskazana nadfiltracja. Osobiście mam AquaEl'a Turbo i sprawdza się nawet nieźle, choć zapewne bez porównania z zewnętrznym. Może jakaś kaskada? Ten Tetra Tec In 800 wygląda całkiem nieźle i firma też ponoć dobra, ale sama nie próbowałam, więc nie znam z praktyki.

Co do startu zbiornika polecam wątek http://www.akwar.net/grupy/akwarystyczne-podstawy/forum/_/1/1
Radzę też poczytać o dojrzewaniu akwarium.

Ps. Rybcia śliczna :)

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec."

24.08.2010, 23:32 nemo_uk pisze
user
Dziękuję za odpowiedź

Do akwarium dokupimy jeszcze jedna małą złotą rybkę, żeby tak sam Nemo nie pływał. Też będzie karasiowaty tylko trochę bardziej żółta. Zrobię fotkę i wstawię.

Aqua El chyba nie mają w UK bo nawet na eBay nie mogę znaleźć. Mają tu Tetra, Fluval, Eheim i to wszystko nawet w sklepach, więc najpopularniejsze.

Postaram się fundusze na zewnętrzny znaleźć. Ciężko będzie.

p.s. Na innym forum dowiedziałem się, iż to Karaś Złocisty, więc może rosnąć ponad 30 cm :/. Sprzedawca twierdził, że 7,5 cm to max.

Jeśli chodzi o filtry to chyba zdecyduję się na jeden z tych dwóch:
http://allegro.pl/filtr-z...1197730949.html

http://allegro.pl/tetra-t...1192106343.html

Bardziej Ex 700, gdyż cena ta sama, a lepsza wydajność.

Ostatnio edytowane: 26.08.2010, 10:57

Odpowiedz