jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Choroby ryb » Forum » opuchniety skalar
rejestracja przypomnienie hasła
Choroby ryb

Choroby ryb

Ryba zachorowała? Nie wiesz co to za choroba? Zapytaj, poczytaj.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy77 członków 84 dyskusji

Właściciel

Piotrek

Piotrek
Data utworzenia
06.03.2009

Moderatorzy

Najaktywniejsi członkowie

Anne Anne (65) Anais Anais (59)
Odpowiedz

Choroby ryb

opuchniety skalar

10.04.2010, 14:29 Jowisz pisze
user
Jakies trzy miesiace temu kupilem dwa skalary. Karmilem je suchym pokarmem i glownie zywym rosly pieknie az dzis rano plywaly bokiem i mialy ostro napompowane brzuchy. Co to moze byc za choroba, czy moze miec to zwiazek z tym ze ostatno mialem problem z metna woda ale dosypalem troche soli i zniklo. Oprucz skalarow nic innego nie zdechlo wszystkie ryby maja sie ok .

11.04.2010, 06:49 Gucio_55 pisze
user
Jeżeli od czasu wpuszczenia skalarów nie dodawałeś nic do akwarium (ryby, rośliny...) jest ograniczona możliwość przyczyny takiego zachowania ryb:
1. Infekcja z pokarmem - napisz jakiego pokarmu używasz.
2. Przekarmienie ryb - na to stawiam - lekarstwo - 3 dni diety i mniej jedzenia.
3. Złe warunki w akwarium i np. zatruwają się własnymi odchodami - sprawdź NOx - musi być 0.

11.04.2010, 12:58 Jowisz pisze
user
Karmie ryby raz dziennie głównie dawałem ochotke i z raz w tygodniu płatki tropikala.

11.04.2010, 13:55 Anne pisze
user
Nie powinieneś tak często karmić je pokarmem żywym. Możesz podawać go raz czy dwa razy w tygodniu. Też stawiam na przekarmienie, więc dwa/trzy dni głodówki wskazane.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec."

11.04.2010, 14:28 Gucio_55 pisze
user
Ochotka to najgorszy pokarm z mrożonek ;(

13.04.2010, 12:54 Grzesiek pisze
user
Mailem kiedyś podobny problem z bojownikiem. Karmiłem go ochotka raz w tygodniu i to w niewielkich ilościach. Chorował okol 2 tygodnie ale nie przeżył. Brzuch miał wypełniony płynem. Jedna samiczka też zachorowała, ale jej szybko przeszło. Samcowi nie pomogła też trzydniowa głodówka ani późniejsza dieta. Ja osobiście obstawiam na pasożyta (choć w moim przypadku podniesienie temperatury nie pomogło - a teoretycznie powinno). Może spróbuj podać jakiś pokarm roślinny (np mrożony szpinak) być może poprawi to pracę przewodu pokarmowego. Niestety nie wiem ani jaka to choroba a więc i metody leczenia - próbuj.

http://www.youtube.com/user/GKpresentuje

14.04.2010, 07:54 pitek13 pisze
user
proponuję aby podac parametry wody
PH---?
NO3---?
PAMIĘTAJ PODMIANA WODY W ZBIORNIKU TO PODSTAWA KIEDY PODMIENIAŁEŚ WODĘ I JAKI LITRAŻ NAPISZ BO SOLĄ TO NIC NIE ZROBISZ??????????????

akwarysta

14.04.2010, 12:47 kik pisze
user
tez uwazam ze za często dawaleś mrożony pokar i proponuje zmienic na serca wołowe

21.04.2010, 09:11 Jowisz pisze
user
Dzięki za odpowiedzi. Nie wszyscy mnie zrozumieli dawalem tylko zywy pokarm nie mrozony. Narazie w akwarium jst wszystko ok. Dam na razie sobie spokój ze skalarami. dzieki

Odpowiedz