jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Obsada akwarium » Forum » Gupiki - w jakiej obsadzie i w jakim akwarium?
rejestracja przypomnienie hasła
Obsada akwarium

Obsada akwarium

Nie wiesz jakie ryby hodować? Co się z czym gryzie? Pytaj w tej grupie.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy68 członków 186 dyskusji

Właściciel

Piotrek

Piotrek
Data utworzenia
05.11.2009

Moderatorzy

Najaktywniejsi członkowie

mephisto13 mephisto13 (92) Anne Anne (88)
Odpowiedz

Obsada akwarium

Gupiki - w jakiej obsadzie i w jakim akwarium?

21.02.2010, 21:11 ViKZA pisze
user
Witam!

Mam dwa pytania dotyczace gupikow.

1. Ile gupikow miesci sie na ile litrow w akwarium? (np. 1 gupik na 2l)
2. Czy gupiki moga byc razem z dwoma lub jednym welonem?

22.02.2010, 18:58 Mateusz pisze
user
Najpierw powiedz jakie masz akwarium.

23.02.2010, 15:17 ViKZA pisze
user
Narazie mam akwarium bardzo male ale planuje kupic wieksze, jeszcze nie wiem jakie.

23.02.2010, 19:08 rybio0oka pisze
user
Gupiki nie są dość wymagające, ale zadnych ryb nie mozna trzymac w litrazu mniejszym niz 25l.
W takiej 25-tce mozna chodowac 3 parki, oczywiscie pod warunkiem ze innych ryb nie bedzie.
Ale do welonow gupiki sie nie nadają, poszukaj do nich innych ryb zimnolubnych akwariowych i nie agresywnych

02.04.2010, 15:08 Gucio_55 pisze
user
rybio0oka - nieprawda ;(
Skąd masz te informacje?
Po pierwsze - gupiki nie trzyma się w parkach tylko w haremach - harem to 2 samice i 1 samiec. Im większa liczba stada, tym ta proporcja ulega modyfikacji na korzyść samców do proporcji 1:1.
Po drugie - w akwarium 25l można trzymać 3 gupiki - tak, ale wyłącznie samce. Od razu odpowiem na nasuwające się stwierdzenie/pytanie - brak samicy nie jest nienaturalnym stanem wśród gupików, w naturze mogą całe życie nie zobaczyć nawet samicy.

Welon/"złota rybka" wymaga zbiornika conajmniej 80l.

02.04.2010, 18:32 Latifa pisze
user
No nie no nie przesadzajmy z tymi 80L na welona, spokojnie w 60-ce dwa się pomieszczą. Ja mam od dawna 4 w 112-ce i spokojnie jest, ścisku nie ma.

Co do gupików zgadzam się z Guciem, trzyma się je w haremach, zawsze powinno być więcej samic niż samców. A do małego litrażu polecam endlery.

patrz mój nowy profil -->jasminaa

03.04.2010, 07:39 Gucio_55 pisze
user
Latifa - cała prawda i tylko prawda ;) (zawsze lepiej podać więcej niż mniej ;) )

Odpowiedz