jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Identyfikacja » Forum » czy to mieczyk hellera?
rejestracja przypomnienie hasła
Identyfikacja

Identyfikacja

Masz problem z identyfikacją ryby, rośliny, płci zwierzaka? Wejdź i zadaj pytanie!

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy10 członków 29 dyskusji

Właściciel

Marcin

Marcin
Data utworzenia
16.07.2009

Moderatorzy

Najaktywniejsi członkowie

Marcin Marcin (6) Marco Marco (6)
Odpowiedz

Identyfikacja

czy to mieczyk hellera?

09.01.2010, 17:50 kajtek pisze
user
nie znam sie za bardzo na rybach, dzis dostalem pierwsze 3 sztuki po wygladzie wygladaja mi na mieczyki hellera, ale wole sie upewnic i tez mam cicha nadzieje ze to jednak jakies inne rybki, bo wyczytalem na temat mieczykow ze nalezy je trzymac w conajmniej 60l akwariach a moje to skroma kuleczka i troche sie martwie ze dlugo mi tutaj nie pociagna z gory dziekuje za odpowiedz

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=1zftpx1&s=6

Ostatnio edytowane: 09.01.2010, 17:52

10.01.2010, 21:48 Piotrek pisze
user
Jeśli będziesz trzymać ryby w akwarium w kształcie kuli, to żadna ryba Ci nie przetrwa zbyt długo.

Podstawowa sprawa - musisz szybko zmienić akwarium na takie, w którym Twoje ryby będą miały szanse na znośne życie - choćby było to skromne 30 litrów to i tak lepiej niż kula.

Odnośnie identyfikacji ryb - to chyba mieczyk, choć nie powiem na pewno, bo ostatni raz miałem mieczyki (i molinezje które wyglądają podobnie) z 10 lat temu.

11.01.2010, 17:45 Anais pisze
user
Wiesz co to wygląda jak mieczyk lub platka. :)
Jeśli samcom urosną miecze to mieczyki jeśli nie to platki. chyba ze masz samice to wtedy dość trudno określić.
Bez względu an to czy masz platki czy mieczyki hodowla jest podobna.
( choć na zdjęciu wygląda jak samiec platki )

Poza tym zgadzam się z przedmówca w sprawie dotyczącej warunków.^^

Niebezpieczeństwo utraty równowagi trwa chwile, nie ryzykując wcale tracimy siebie na zawsze…

Ostatnio edytowane: 11.01.2010, 17:46

11.01.2010, 21:55 gosc pisze
user
moim zdaniem to mieczyk

04.03.2010, 12:23 tropiko pisze
user
to na 100 jest platka bo sam mam takie ....i zgadzam sie z przedmowcami zmien akwa lub oddaj rybki puki zyja!!!

Odpowiedz