jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Oświetlenie » Forum » Jak złączyć?
rejestracja przypomnienie hasła
Oświetlenie

Oświetlenie

Świetlówki T5, T8, lampy HQI, pokrywy i inne.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy13 członków 20 dyskusji

Właściciel

adamus1305

adamus1305
Data utworzenia
12.11.2009

Moderatorzy

Najaktywniejsi członkowie

aba_froger aba_froger (4) beata beata (4)
Odpowiedz

Oświetlenie

Jak złączyć?

17.01.2012, 20:39 alaroko pisze
user
Mam pytanie, próbowałam podłączyć oświetlenie w pokrywie(dod. świetlówka) i miałam rozcięte przewody, które połączyłam taśmą izolacyjną i nie chciało działać, dlaczego? Jeśli to przez ta taśmę, to czy są inne sposoby łączenia przewodów w "warunkach domowych"?
Proszę pomóżcie, bo zupełnie się nie znam na elektryce.

18.01.2012, 20:11 gosc pisze
user
lutowanie, a jeśli podłączasz to masz statecznik elektroniczny czy kable podłączasz bezpośrednio pod świetlówkę?? do podłączenia świetlówki potrzebne jest: świetlówka, statecznik elektroniczny, gniazdo startera, starter, przewody.

18.01.2012, 21:32 alaroko pisze
user
Statecznik wyjęłam ze starej pokrywy Wromak, tak jak cała resztę tych urządzeń. A co do lutowania, to jak to się robi i czy wymaga sporych wydatków?

19.01.2012, 11:49 rainbow pisze
user
Daj komuś kto się zna , niech ktoś ci pomoże , jak miałaś pokrywę na gwarancji to już nie masz. Dałabyś odbłyśnik i małowymagające rośłiny i było by ok , chce ci się bawić w pokrywie ?

19.01.2012, 12:58 alaroko pisze
user
Przy 0,25w/l to by sie przydało pobawić, a tamta pokrywa i tak miała już swoje lata. A nie znam nikogo, kto umie robić takie rzeczy, więc muszę sama robić. :(

19.01.2012, 13:10 alaroko pisze
user
Pczytałam troche i zastanawiam sie nad kostkami WAGO. Czy ktoś miał już z nimi do czynienia?

19.01.2012, 14:50 gosc pisze
user
do lutowania potrzebna jest lutownica cyna i kalafonia, albo cyna z kalafonią. Po pierwsze chcę się zapytać czy masz wszystko to co opisałem wcześniej starter itp??? Czy przed zaizolowaniem przewodów taśmą izolacyjną skręciłaś przewody ze sobą czy tylko położyłaś jeden na drugim i zakleiłaś taśmą?? A tak w ogóle jeśli nie masz zielonego pojęcia na ten temat to daj jakiemuś chłopowi jak umie wymienić zarówkę to i to powinien bo albo cię prąd kopnie, albo spalisz bezpieczniki albo spowodujesz pożar!!!!

Jakbyś chciała dowiedzieć się jak to połączyć to popatrz tutaj:
http://www.haszysz.com/uprawa-indoor/22-oswietlenie/197-schemat-polaczenia-lamp-oraz-wentylatorow.html

Ostatnio edytowane: 19.01.2012, 14:58

20.01.2012, 14:02 alaroko pisze
user
Wielkie dzięki za tą stronkę. Zamiast tego lutowania to chyba zdecyduje się na zwykłe kostki.

Odpowiedz
zdjęcia
Już od 0,44 zł do Twoich projektów. Pragniesz Seksu Bez Zobowiązań.
photoblog.pl