jesteś tutaj: Strona główna » Grupy » Rozmnażanie i ciąża » Forum » ciąża u mieczyka
rejestracja przypomnienie hasła
Rozmnażanie i ciąża

Rozmnażanie i ciąża

Tarło, narybek, ikra, sposoby hodowli.

Grupa otwarta

+ dołącz do grupy27 członków 75 dyskusji

Właściciel

Marco

Marco
Data utworzenia
22.07.2009

Moderatorzy

Najaktywniejsi członkowie

Marco Marco (18) gal104 gal104 (16)
Odpowiedz

Rozmnażanie i ciąża

ciąża u mieczyka

07.01.2010, 19:25 joda0103 pisze
user
witam,mam pytanie odnośnie ciąży u mieczyków hellera.Mianowicie mam mieczyka w ciąży ,wsumie już prawie po porodzie,nawet nie zauważyłam,że będzie miała "małe"-nie miała zbyt duzego brzucha,jedynie to ma ciemna plamkę,no ale cóż jest to moja pierwsza ciąża w akwa,człowiek uczy się dopiero.Niestety uchował sie tylko jeden maluch(narazie),reszty nie widać-może sa pochowane.Moje pytanie do Was,jak długo może rodzić taka rybka(bo wydaje mi sie ze jeszcze ma w srodku rybke małą),czy trzeba jej podac jakieś witaminki ,czy sama dojdzie do siebie?jak rozmnaża sie taka rybka i jak długo jest w ciąży-chodzi mi o mieczyka.Dziękuje pozdrawiam

09.01.2010, 23:08 Deli pisze
user
widze ze nikt nie odpowiada a wiec wydaje mi sie ze u zyworodkow to bedzie jakies kilka tygodni:) skoro juz Ci sie okocily to licz sie z tym ze niedlugo pewnie bedzie nastepna tura malenstw teraz juz wiesz jak wyglada Twoja Pani mieczyk przed i po porodzie;P na przyslosc sprobuj ja odlowic do kotnika wtedy potomstwa bedzie wiecej:);P w zalezonosci od tego czym karmisz ryby wydaje mi sie ze dodawanie "witaminek" jest zbyteczne:)

10.01.2010, 00:39 joda0103 pisze
user
dzieki za odpowiedz

10.01.2010, 23:15 Deli pisze
user
bardziej znam sie na roslinach niz na rybach ale jezeli pomoglem chociaz troche to sie ciesze;)

11.01.2010, 17:53 Anais pisze
user
4 do 5 tygodni trwa ciąża :)
Czasem jest tak że ryba rodzi jakby dwa razy... tak ze najpierw większa całość potem za kilka dni znowu (miałam tak).
Jeśli nie chcesz tracić młodych oblicz sobie dokładnie ciąże i około daty porodu wsadzi samice do kotnika.
Jednak kotnik musi być z podwójnym dnem - takim aby małe rybki mogły uciec przed matką, która je zjada.

Niebezpieczeństwo utraty równowagi trwa chwile, nie ryzykując wcale tracimy siebie na zawsze…

11.01.2010, 21:53 gosc pisze
user
4 do 5 tygodni trwa ciąża nie polecam kotnika lepiej więcej roślin i młode się uchowają a w kotniku to się na darmo stresuje samica (kiedyś sam używałem kotnika teraz wiem że popełniłem błąd)

22.02.2010, 19:04 Mateusz pisze
user
U mnie mam w rogu akwarium mech więc jeśli są młode po prostu chowają się w mchu.

Odpowiedz