19.09.2009, 13:57
Anais pisze
Ja uważam ze zbyt duży ruch wody w akwarium wcale nie jest odpowiedni dlatego unikam filtrów wewnętrznych
Nie ma w nich regulacji i nie można zmniejszyć strumienia na noc (co jest raczej zalecane) ^^
Dodatkowo im silniejszy strumień wody tym więcej CO2 jest wypłukiwane z wody - a więc nieekonomiczne jest jego podawanie bez regulacji strumienia tafli wody.

No i moim zdaniem rośliny przy filtrze wewnętrznym zbyt mocno falują gdyż większość filtrów nie posiada regulacji strumienian wody.
Z mojego doświadczenia wynika ze filtr wewnętrzny gorzej czyścił akwa niż zewnętrzny i zagnieżdżać się w nim mniej bakterii niż w f. zewnętrznym. do tego nie ma w nich możliwości umieszczania dodatkowych wkładów filtracyjnych np. na lato kiedy atakują glony wkładam zeolit

zimą mam kieszeń wolną na suszone liście itp.
Dodatkowo zwracam uwagę że filtr zewn. wytwarza ruch "kołowy" wody dzięki któremu woda równomiernie przemieszcza się po akwarium.
Poza tym największy estetyczna zaleta zewnętrznych jest to, ze mimo opływu wody, nic w akwarium się nie rusza tylko lekko wiruje tafla wody
Ale jak zwykle mówię... akwarystyka to zabawa w podróby ^^ samemu trzeba doświadczyć by oceniać i samemu wybrać co wydaje się optymalnym wyjściem
Najlepszym wyjściem wydaje się zamontowanie obu filtrów

(choć to strata miejsca w akwarium)